Min fars cykelture i 1930erne

Min far Aage Holm (1920-2007) har ikke skrevet meget om ture han foretog i ungdommen i 1930erne. I hans fotoalbum ser man at han har cyklet tværs over Danmark og har været i Tyskland så sent som 1937. I han erindringsbog omtaler han kun to spejderture ture: Bornholm og til Tølløse.

Cyklerne var uden gear og hvad man dengang havde af regntøj var nok ikke så effektivt mod regn.

På postkortet fra Silkeborg skriver han at han har det godt, skønt det regner nærmest hele tiden. Vandrehjemmet ligger der endnu og ser ud som på kortet. Beliggenheden er centralt ved en bro i Silkeborg lige ved Gudenåen, hvor man kan sejle blandt andet med Hjejlen.

Turen til Tølløse er beskrevet ret sørgeligt, fordi han havde ansvar for yngre drenge, der begyndte at falde om efter de første 25 km. der var det halve tilbage. Han måtte holde fast i de mest udmattede og gennemførte de 50 km til sidst. Det værste var at nogle ældre spejdere kørte forbi i bil uden at hjælpe. de syntes det så sjovt ud. Min far har aldrig tilgivet dem og har ikke heller opmuntret min bror og jeg til at blive spejdere. Det ses dog tydeligt at han må have haft mange gode og sjove oplevelser på spejderture og andre ture med en mindre gruppe teenagervenner.

Som barn sad jeg ofte og stirrede på billederne og jeg syntes næsten at jeg kendte ansigterne. Min far kommenterede aldrig på noget desværre. Det var som om fortiden ikke eksisterede. Jeg drømte om også at være spejder, men mere blev det ikke til.

Bornholm

På Bornholm stod Aage for madlavningen i hans gruppe og han fik ros for sin sovs og kærnemælkskoldskål. Medisterpølsen faldt af cyklen og gik ind i hjulet. det blev brugt til fars, så alt endte godt. Det eneste, der mislykkedes var fløden, der var beregnet til flødeskum til øllebrød. Spejderne havde trommet på låget af mælkespanden og fløden havde forvandlet sig til tyndtflydende smør.