Min mors tidlige barndom

I mine gemmer dukkede en pakke op med min mors eget babytøj. Min mor blev født i 1923 i Holbæk. Jeg vaskede det på en skånevask og strøg det for at se, hvordan det tog sig ud.

Alt er hjemmesyet og noget har nok været arvet. Der stod på pakken, at hun kunne huske at have haft forklædet på. I min moster Ermegaards album ses en pige med samme forklæde. Det kan måske være min anden moster Eva, som er to år ældre end min mor.

Indholdet i pakken

This slideshow requires JavaScript.

 

e2-1
Min mors et års fødselsdag i 1924 i haven på Ringstedvej. Skinnerne lå ned ad skrænten bag dem. Pigen yderst til højre er Lotchen et krigsbarn fra Berlin

 

 

Min mor sidder i barnevogn med Eva og Ermegaard omkring sig og min oldemor Laura holder vognen.

 

De små kjoler ses desværre ikke på de tidlige billeder. Det er lidt tilfældigt hvem af de tre børn, der kom først til fotograf i deres tidligste levetid, så billederne er taget på afstand og er noget utydelige.

ruth-pa-armen-i-rigstedvej-3
Min mor ca et år i 1924. siddende hos sin mor Asta til venstre Lotchen fra Berlin ved Eva (i samme ternede kjole, som Ermegaard har i billedet før) og min moster Ermegaard til højre for min mormor

 

 

ruth-ca-6-mdr
Min mor ca 6 mdr. siddende hos sin mor Asta til venstre foran Eva og bagerst min moster Ermegaard

Min moster Ermegaard blev født i 1915 og adopteret af min morfar og hans første kone. Hun døde af den spanske syge tidligt i 1919 og min mormor blev på den måde min mosters tredje mor. Min mormor var så bange for at gøre forskel på børnene. Så meget at Eva hendes førstefødte fik spiseproblemer som lille. Forældrene var meget nervøse over hendes spisevægring. Det er typisk for førstegangsforældre at bekymre sig for meget omkring et barns spisning. På trods af at Ermegaard havde været igennem alle de skift med mødre og unge damer, der passede hende inden min mormor kom ind i familien i februar 1920, har hun været utrolig robust og altid glad og overskudsagtig.

e2-2
Min morfar er netop blev enkemand og Ermegaard er 3 1/2 år gammel. Emry ses med sørgebind på armen

 

Det første sted de boede som nygifte i Holbæk var Ringstedvej 3, lige ned mod togskinnerne. Min mor var et rigtigt livstykke og naturligvis løb hun væk. Min moster Ermegaard blev beordret ud at lede ned mod skinnerne. Jeg husker ikke, hvor hun blev fundet, men heldigvis var det ikke ved skinnerne.

Jeg husker også en stejl trappe i det hjem de byggede, da Ringstedvej 3, var blevet alt for småt. Huset lå lige i nærheden på en nyopført vej kaldet Marthavej efter møllerens mange døtre. Min mor faldt ned ad den trappe.

Martavej 5 i Holbæk

hos fotografen
Yderst til venstre min mor Ruth 3 år, Eva 5 år og Ermegaard 11 år og William 1 år

 

Senere udviklede hun sig til at være en vandhund og sprang ud på det dybe uden at kunne svømme. Heldigvis var en af søstrene der ved Holbæk badeanstalt og kunne få fat i hende. Dengang som nu er der meget at holde styr på, når man har små børn.

Opvækst

Da hun voksede til kom hun til at elske sin skolegang og hun havde en masse veninder. Dog var hun også fordybet i at skrive og læse. Hun arrangerede cykelture for sine veninder og tillod med glæde at hendes to år yngre lillebror William kom med. De to forblev meget knyttede indtil han giftede sig og samværet blev alt for sjældent. Min mor sørgede helt sikkert over det. De tre af søskende boede inden for få kilometer af hinanden Lyngby, Herlev og Vangede og sås næsten ikke.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s