Danske dukke- og barnevogne

 

 

Jeg er blevet spurgt af Lene Byfoged med bloggen “Dukkedrømme” om jeg ville skrive om dukkevogne. Der vil komme flere artikler i takt med at jeg finder mere materiale om dem. Desuden vil denne artikel blive optateret løbende.

Jeg vil vise en blanding af dukke- og barnevogne fra 1940-ca 1965. Det er lettere at finde billeder af barnevogne og da man den gang lavede kopier af de rigtige er det jo oplagt at det kan være begge kategorier.

De ældste af billederne fra Odder Museum med Brønd vogne

Brønd barnevogne 1930-1940

IMG_3142
Barnevogn fra fyrrerne fundet på nettet

 

Cremefarve Oddervogn fra 50-erne
Odder Dukkevogn set på auktionsside

 

Min interesse for gamle dukkevogne går direkte tilbage til mine tidlige barndomsminder. Fra fireårs alderen blev jeg meget bevidst om, at jeg behøvede en lillesøster eller lillebror, men det forblev desværre et uopfyldt ønske. Jeg kiggede meget langt efter barnevognene i “Barnevognenes By” Herlev, hvor jeg boede fra jeg var 3 1/2 år i 1954 og brugte megen energi på at tegne dem.

Eksempler på mine egne dukkevogne erhvervet i en sen alder

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Designet fascinerede mig, styrets form, stålophænget, der sad i læderstropper, kalechens form og håndtagets fine form for ikke at tale om den lille gennemsigtige rude i overlæderet.

Da jeg blev lidt ældre ønskede jeg mig brændende to ting :

 • En glasdukke
 • En dukkevogn fra tiden i halvtredserne.

De eftertragtede ting skulle ligne en rigtig baby og en rigtig barnevogn. Det er desværre meget svært at finde materiale om dukkevognene, men Odderfabrikken lavede på den tid dukkevogne om efteråret til salg til julen. De hed “Anni”, eller andre pigenavne og var tro kopier af de rigtige barnevogne. Det blev desværre for dyrt at fortsætte, fordi billigere udenlandske vogne kom på markedet. Jeg gætter på at det har været i slut 1960-erne.

Jeg var naturligvis også meget fascineret af billeder af vores egen tvillingevogn. Jeg ved ikke, hvad model det var undtagen, at den blev købt brugt og derfor var fra fyrrene.

Odder tvillingevogn

 

Itkin og Brønd dukkevogne

This slideshow requires JavaScript.

Odder dukkevogne

Odder barnevogne

Der var flere konkurrerende firmaer i danmark, der lavede barnevogne og solgte til isenkræmmere, cykelhandelere og meget få børneudstyrsforretninger, der var. Firmaerne hed Odder, Brønd, Scandia, Itkin og P.M. Knudsen med blandt andet dukkevognen “Aase”.

Aase-PM Knudsen barnevogn

 

Jeg kan desværre ikke bestemme mærket på den skønne barnevogn med Alice taget ca. 1960 i Brumleby. Styret er engelsk, men både Brønd, Itkin og Odder lavede vogne, der ligner den.

 

 

Det er svært  at se forskel på firmaernes modeller. De må have konkurreret hårdt.

De enkelte billeder kan stoppes undervejs

This slideshow requires JavaScript.

Brønd lå i Sønderjylland og Itkin på Amager Strandvej 124. Som jeg har forstået har det sidstnænte firma leveret til Brugsen, som ville sælge billigere barnevogne til befolkningen i de store fødselsårgange. Jeg har desværre ikke fået fat i nogen på Coop, som kan bekræfte den historie. Itkin havde dog også luksusmodeller.

Jeg har fundet en “guldgrube” på Odder Museums arkiv, idet Odder barnevognsfabrikken har foræret hele deres arkiv om det gamle materiale hos dem. Fabrikken fejrede 75 års jubilæum i 2015 og er den eneste nuværende danske barnevognsfabrik med gamle rødder.

Itkin 1955

Jeg var velkommen til at se det, men blev overvældet over, hvor meget der var. Fandt også brochurer på konkurrenternes vogne. Jeg må scanne materialet, men det er noget, der vil tage tid.

Et billede jeg har fået fra Odder Barnevognsfabrik ©MariaHolm

009354_047 cd

19 thoughts on “Danske dukke- og barnevogne

 1. Hej! 🙂 Jag är från Sverige och har en itkin barnevogn vet ikke om du kan svenska så fortsätter på engelska och håper du kan engelsk. Snacker litt norsk.
  I have a itkin stroller and I’ve been told that it’s from 1957 but I can’t find any pictures of that model. I would like to now what kind of stroller it is and confirm that it’s from 1957. Perhaps you know if I sent you a picture!? Or maybe you know where I could find out!?
  Best regards
  Annzo

  Like

  1. Var roligt att få ett meddelande här. Jag ska titta, när jag återkommer till arkivet igen i Odder lokalhistoriska museum. Jag kan inte lova eftersom jag har svårt att hitta annat än lite tillfälligt material. I bland utan årtal. Jag har bod i Sverige på nittiotalet

   Like

 2. Tak for en fin artikel, og for alle de skønne billeder, det er et imponerende stykke arbejde, jeg ser frem til fremtidige opdateringer 🙂

  Like

 3. Den der renoveret scandia dukkevogn du har. Har du nogle flere informationer om den. Kan man få reservedele til den ? Har fået en fra min mor og den mangler bla. Forlæderet og en ridse i kalechen.

  Like

  1. Desværre ved jeg ikke noget om at finde reservedele. Der er en dame ved Korsør tror jeg med hjemmesiden Englebarnet.dk tror jeg, som reparerer, men jeg tror hun sætter nye ting på, da fabrikkerne jo ikke laver dem mere. Jeg er på jagt efter mere info om Scandia. Skal prøve at huske dig. Hilsen Maria

   Like

 4. Hej. Jeg har en gammel meget smuk Odder dukkevogn. Den har desværre fået en flænge i kalechen 😭 på et par cm. Kan du eller kender du nogen der kan hjælpe med, at få det fikset 🙏🙏🙏 Skete i går på vores kobberbryllupsdag. En ellers dejlig dag, men er fuldstændig slået ud over flængen i min meget omhyggelig pleje af dukkevognen.

  Mvh
  Annette Sjørup

  Like

  1. Kære Annette! Jeg forstår dig 100%. Der findes ikke deciderede dukkevogns reparatører. Men en dygtig håndværker med sans for bevaring af originale ting vil kunne reparere den fra bagsiden og lime det sammen uden at det næsten ses udefra. F. eks. er stykke lærred som limes på indefra mens man holder det fast sammen udefra må kunne fikse det. Håber det lykkes. Send mig gerne et billede af din vogn. Mange hilsner Maria

   Like

   1. Det er en Scandia dukkevogn, i min fortvivlelse kom jeg til at skrive Odder 🙈

    søn. 23. okt. 2022 kl. 13.47 skrev Annette Sjørup asjorup2@gmail.com:

    Tak for svar 🙏🏻 Sender dig nogle billeder, kan du anbefale en der kan > udrette mirakler ? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 >

    Like

   2. Hej igen. Kunne det tænkes at den person der hjulpet dig med dine dukkevogne, evt kunne hjælpe med at reparerer flængen ? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Jeg har sendt nogle billeder til dig.

    Mvh
    Annette Sjørup

    Like

   3. Ingen uden min mand har hjulpet mig. De fleste jeg har er med den patina som tidens tand har givet dem. En var så elendig at han gjorde en del for at samle den. Men dette med kalecher er svært. Jeg har ikke andet råd end en Handymand

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s