Bondegårdsdyr

 

Jeg ryddede op i garagen i dag og fandt en pose med bondegårdsdyr. Jeg vaskede dem i en balje og genkendte dem øjeblikkeligt.

Da jeg var var barn havde vi ikke så meget legetøj. Er det mon hørt før?

Dyrene er fra min og min brors barndom og vi må have haft dem fælles. Mine favoritter var de små glade lam på to ben. Jeg husker ikke, hvordan vi legede med dem, Vi havde ikke nogen bondegård, men et skrøbeligt brunt hegn, der kunne  sættes sammen eller bare stilles ved siden af hinanden.

Jeg oplevede at de havde udstråling eller personlighed. Når jeg ser på tyren med ring i næsen, så ved jeg det og gåsen, som er truende.

Dugen findes på billederne af vores ét års fødselsdag.


 

Vi malede køer og heste i det fritidsjob, vi havde. Vi var 13 år i 1964 og cyklede til Marienlundvej, et industrikvarter i Herlev, hvor vi på første sal i en fabrik hentede en forsyning af umalede plastikdyr og indianere og cowboys.

Jeg har fået oplyst via facebooksiden “Os der er født i 50erne” at vi fik dyr via vaskepulveret PRE, men at de var umalede og ensfarvede. De fine malede dyr blev købt i legetøjsforretninger.

 

Vi havde bredt aviser ud på vores skrivebord på værelserne og malede på livet løs i terpentindunst. Det var noget, der tog tid, da der var mange detaljer. Vi cyklede tilbage med de færdige ting og fik vores lille løn. Jeg er glad for at det ikke var så længe, vi havde det job, for det har været giftigt at indånde de dampe.

Torben maler køer
Torben maler køer

Men vi var glade for at tjene lidt. Hurtigt blev det sådan at jeg kun havde babysitter arbejde gennem “Studenternes Babysittere”. Jeg tror man skulle være 16 år til det.

De havde et lille kontor i Nørregade i København. Jeg har sikkert kun været der i forbindelsen med oprettelse i korpset. Der blev ringet om, hvor jeg skulle hen og timelønnen var bedre, end man selv kunne få ved private kontakter. Jeg husker desværre ikke hvad det var, men ca 100 kr. på en aften.

Image005-1
Fra den tid, hvor jeg passede børn i fritiden ca. 1969

 

Det hårde ved det var, at jeg aldrig vidste, hvor mange børn der var eller hvornår forældrene kom hjem. Der kunne også være besværet med at komme hjem midt om natten. Jeg har gået og cyklet, fordi jeg ikke ville bruge de tjente penge på taxa. Jeg boede i Herlev, men opgaverne kunne være i Gladsaxe, Ballerup, Bagsværd, Husum og Brønshøj.

Søde mennesker gav mig til taxa. Det var stort.  Det at komme rundt så mange fremmede steder og at skulle tilpasse mig opgaverne, gav en forsmag på sundhedsplejen, som har præget hele mit arbejdsliv.

 

4 thoughts on “Bondegårdsdyr

  1. Kære Maria,, Et herligt tidsbillede. Også jeg tjente lidt ved at være Babysitter via Studenternes Babysitters. Min veninde og jeg (vi boede i samme rækkehus-række) og jeg var gerne babysittere i nærheden af hinanden, og den, der blev først færdig, cyklede hen og ventede på den anden .Engang var jeg babysitter alene. Min veninde var syg), og cyklede hjem i mørket.: (vi boede i Buddinge/Lyngby,og tit og ofte var man babysitter i Sorgenfri/Virum-området, som der var ret øde)… “Smarte jeg” kørte med en ekstra cykellygte i strakt arm og sang af fuld hals”… jeg nåede helskindet hjem, men kan godt grine af mit “mod” dengang. Man fik det hele pænt betalt, og ofte lidt ekstra/drikkepenge – man skulle så dengang én gang om måneden afregne et vist beløb med “Studenternes Babysitters”… Husker ikke hvor meget… Men det var dejligt at kunne sidde med sine bøger og studere, når børnene var faldet til ro. Tak for artiklen, som således har skabt associationerhos mig. Masser af hilsner fra Syddanmark Lise (Brastrup Clasen)

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s