Et dukkehjem 

Inspireret af en på Facebook, der spurgte til min samling af gamle dukkevogne og dukker, tænkte jeg at tage et øjebliksbillede og samle det her i en artikel.

Jeg har altid elsket barnevogne og dukkevogne specielt fra 1940’erne til 1960’erne. Der er noget omkring form og dimensioner i styr, kaleche og selve kassen og ophænget, som jeg aldrig bliver træt af. Som barn var jeg fascineret også af kassens foring og overlæderet med rude til barnet eller dukken. Jeg fik aldrig en sådan dukkevogn, men min mor havde en drømme tvillingevogn til os. Den var en brugt vogn fra sidst i fyrrene.

Det er tilfældigt at jeg har de dukkevogne, jeg har. Jeg har bare ikke kunnet undgå at tage dem hjem, når jeg har faldet over dem.

Dukkerne er mest “composition” eller “glasdukker”. Jeg har også nogle, der minder mere om porcelæn. Dukkerne er alle som babyer, som passer bedst til mine vogne og til mig. Som barn havde jeg en svarende til 4-5 års alderen. Jeg var glad for den, men det var jo babyerne, jeg sværmede for.

Tag et kig “Fra egen samling”, som den ser ud netop i dag.

Mit soveværelse den eneste vogn jeg har, der er polstret og med vendestyr. Dorthe Lohmann fandt den til mig en nat for nogle år siden. Den er meget værdifuld

img_1358

Lyseblå Scandia
Lyseblå Scandia ukendt model og årstal gætter på midt 1950’erne

Det nærmeste jeg kunne komme til min yndlingsvogn

Fra mit køkken En lille nyerhvervelse fra Odder uden overlæder, en helt renoveret Scandia og den yngste til højre en Brønd

Odder, Scandia og Brønd til højre
Odder, Scandia og Brønd til højre
Odder, Scandia og Brønd
Odder, Scandia og Brønd fra ca 1950-1962
Tre køkkendukkevogne
Fra venstre Odder med gammel skrøbelig celloiddukke fra 1930’erne, Scandia med porcelænsdukke og Brønd med compositionsdukke
Køkken dukkevogne
Odder, Scandia og Brønd

 Fra overetagen

Odder dukkevogn
Odder dukkevogn “Ulla” 1961 fra begyndelsen af 1960’erne
Odder dukkevogn
Odder dukkevogn “Ulla” 1961 og celloid babydukke i høj stol
Fransk smedjernsseng
Fransk smedjernsseng ca 100 år gammel to composition dukker

Itkin vogn Eton og compositon dukke

Brønd dukkevogn fra sidst i 1950'erne
Brønd dukkevogn fra sidst i 1950’erne
Brønd vognen fra siden
Brønd vognen fra siden

img_1360

Emmaljunga, Itkin Eton, Odder Ulla
Emmaljunga, Itkin Eton, Odder Ulla

Mine små franske vogne mærket RED kommer i sikkerhed, når der kommer børn. De har været brugt til udstilling i barnevognsforretninger og har aldrig været legetøj. Det er én version jeg har hørt. En anden er at de netop har været til salg i legetøjsforretninger og nogle pigers kæreste eje. De passer nøjagtigt til en Rosebud dukke. Disse dukker fik jeg to af i en “høj alder” af ni år. Hvor jeg elskede dem. Jeg stødte først på de små vogne via facebook bekendtskaber.

Jeg kom i tanker om dem nu, da jeg så dem i mit fotokatalog og jeg fandt dem frem igen på deres plads ved siden af den franske smedejernsseng.

IMG_1383

Her ligger Peter i sin bambusseng og tænker “Skal jeg ikke snart ud at lege”? Peter stammer fra “Olgas Lyst” på Vesterbro. Min genfundne tidligere frisør fra 1970’erne.

Komposition dukke i bambus seng
Mit vitrineskab med samling
Mit vitrineskab med samling

På anden hylde står en “kopi” af min dukke Lone en mellemstor celloiddukke. Jeg gav min egen væk i 1975 til min tidligere frisør Erik, nuværende indehaver af “Olgas Lyst” legetøjsmuseum på Vesterbro i København. Jeg turde ikke fortælle min mor det! Jeg var 24 år dengang.

Jeg mistede kontakten til Erik, da hans frisørsalon lukkede på Sct. Pederstræde, mens jeg boede i Sverige. Ved et lykketræf fandt jeg ham igen for tre år siden. Min veninde Ellen-Margrethe har givet mig den tilsvarende dukke (Lone) og lavet det smukke tøj til den. Jeg har stadig det tøj, min mor har syet til hende i julegaver til mig. Jeg har linket til en historie om at genfinde ham på min engelske blog.

Fra stuen

Kurvevogn i stuen
Kurvevogn i stuen ukendt mærke ca 1910

De skønne procelænsdukker fra Armand Marseille stammer fra Birgit Muusmands Antique Toys og den anden fra Lene Byfoded, der har syet de fine dragter af en rest af stoffet fra Dorthe Lohmanns smedejernsseng.

Dream Babyer i Lene Byfogeds fine tøj
Dream Babyer i Lene Byfogeds fine tøj. Alt håndsyet
img_1356
Gammel kurvevogn med “Dream Babies” Armand Marseilles

Alle de hvide betræk med mellemværk er syet af Grethe Sørensen fra Stenløse fra gamle stoffer til både betræk og madrasser. Kurvevognen og smedejernssengen har tilhørt Dorthe Lohmann. Jeg kunne ikke udholde, at de ting blev solgt til anden side.

Lidt fra trappen og fra stuen. Påskepynten holder længe

8 thoughts on “Et dukkehjem 

 1. Hold nu op, hvor minder du bare meget om mig. Det var som at læse om mig selv og mine drømme om de gamle barnevogne. Jeg har også altid været noget så facineret af de gamle modeller, lige fra oldemors eller tipoldemødrenes barnevogne, til dem med metalkasse og fint overlæder. Jeg ønskede mig brændende en dukkevogn og et dukkehus som barn, men ingen af delene blev opfyldt, så dukkehuset eller mange efterhånden kom først til da jeg var midt i fyrrerne.
  Jeg er stadig meget vild med de gamle vogne, og jeg har besluttet mig for ta sælge ud af mine dukkehuse, så jenkna få nogte plads, og ås vil jeg have mindst 3-4 gamle vogne, og sy fint sengetøj med mellemværk og det hele, ås jge kan få lidt af de ønsker opfyldt. Je hra selv forsøgt at lave barnevogne i miniature, og arbejder også på et par stykker nu, men lige nu ligger det dog stille, da det er drivhuset der har min opmærksomhed nu.
  Det vra virkelig en STOr fornøjelse at møde dig og dine vogne her på bloggen 🙂 Jeg vil glæde mig til at følge dig!
  Mange hilsener fra Eva, som gav dig det sidste skub i denne retning 🙂

  Liked by 1 person

  1. Åh hvor dejligt st høre fra dig Eva. Jeg har næsten kun mødt en med samme interesse omkring den type vogne og dukker. Men typisk er det at samle på det, vi så brændende ønskede os, men ikke rigtigt kunne udtrykke eller vi vidste, at ting ikke blev købt, men lavet.

   Like

  1. Hvor er det sødt af dig at sige det. Det var sjovt at en for mig ukendt dame på Facebook fik mig godt beskæftiget med den opgave i dag. Jeg tænkte en blog artikel var eneste måde for mig at illustrere min samling på

   Like

   1. Det er jo det der er dejligt med de sociale medier, man kommer i kontakt med dejlige mennesker og bliver inspireret. Og tak for at nævne mig!

    Liked by 1 person

 2. Kære Marie

  Tusind tak for indblik i dit dukkehjem.

  Det vakte dejlige flashback til min bardommens land. Ikke alene min drømmeverden med bamse og dukker under spisebordet, hvor mor havde lagt tæpper over, så lyset blev dæmpet og afgrænsningen og min verden forblev min.

  Dukkevognene hos dig sender et tydeligt signal om, at nu er de på deres plads. Venligt placeret efter brug af et par småpiger, der har promeneret.

  Det gør mig glad, at have mødt dig og tydelig mærket hvad dit hjerte banker for.

  Tak for synet og et kig ind i din verden.

  Vedhæfter lige et par billeder med mig i barnevogn og min dukkevogn.

  Knus herfra

  Elli

  Fra: Barn&Mor [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 30. april 2017 16:11 Til: brandt3@mail.tele.dk Emne: [Nyt indlæg] Et dukkehjem

  mariaholm posted: “Inspireret af en pÃ¥ Facebook, der spurgte til min samling af gamle dukkevogne og dukker, tænkte jeg at tage et øjebliksbillede og samle det her i en artikel. Jeg har altid elsket barnevogne og dukkevogne specielt fra 1940’erne til 1960’erne. Der er noget”

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s