Itkin

Max Josef Itkin f.1886 i Rusland, kom til Danmark som barnevognsfabrikant via Sverige i 1908. Han og hans kone Elsa Itkin (f.1890 i Hamburg) bosatte sig i Elmegade på Nørrebro. Han var alene om at arbejde på barnevognene fra sit første værksted på Frederik 7’s gade på Nørrebrø, men fik hjælp af sin bror.

Som tyveårig i 1906 var han rejst fra sit hjem i Rusland til New York for at fuldføre sin uddannelse. Oplysninger fra to jubilæumsskifter i Odder Lokalarkiv og fra Københavns Stadsarkiv.

Jeg beundrer vores jødiske landsmænd, der som Itkin arbejdede hårdt for at slå igennem med sit erhverv. Allerede i 1911 er hans fabrik på Nørrebro igang, jeg har desværre ikke fundet en brochure fra den tid. Hvornår han flyttede fabrikken til Landemærket 9 er jeg usikker på, men fabrikken blev udvidet der over en lang årrække, hvor efter den engang i halvtredserne igen blev for lille og kom til en stor ny fabrik på Amager Strandvej 124 til de må have lukket sidst i 1960-erne.

Jeg er ikke i tvivl om, at det var progromer i Rusland, der drev dygtige mennesker som han til Danmark. Mange senere kendte mennesker har arbejdet sig op som han uden at belaste samfundet. Hvis de modtog understøttelse kunne de ikke få dansk statsborgerskab.

Min egen oldefar W. Mattern immigrerede fra Königberg til Nørrebro omkring 1850 og hørte til Sct. Petri kirke. Han var ikke jødisk, men klarede sig også som tømrer. Han flygtede med et par andre, Sadolin og Seifert for at undgå krigsdeltagelse.

Itkin katalog fra 1920 fra Landemærket 9

Allerede i 1920 har han også lavet dukkevogne og legevogne, gyngeheste og biler og noget, man kaldte “sportsvogne”, som må have været upraktiske at køre med.

Det første katalog, jeg har fundet er med en tysk skrift på forsiden, og vognene mindede om hestevogne som alle barnevogne på den tid. Han forstod at følge med tiden så hans vogne undergik meget stor forandring på de ca. 60 år firmaet fandtes.

 

Itkin katalog fra 1926

Itkin katalog 1929

 

Itkin katalog og historie fra 25 års jubileet 1936

Max Itkins vision har været at komme ud til de fleste europæiske lande herefter 1936. Der kom en verdenskrig i vejen. Sikkerheden omtales, idet de gamle høje flettede modeller med tynde hjul væltede alt for let. (Resten af oplysningerne var desværre scannet for utydeligt til at komme med her).

Itkin katalog 1940

I 1940 har Max Itkin desuden et kontor på Fifth Avenue i New York. Der gøres rede for et nyt patent, hvor kalechen skånes ved at vat rulles omkring sprøjlerne (de tværgående stivere, som ellers let fik voksduen i kalechen til at sprække.)

Her i 1940 Itkin kataloget er dukkevognene mere gammeldags 1930-er agtige end de rigtige barnevogne.

 

1945 kataloget

Her tages forbehold for materialerne, der kun kan holde, hvis man undgår stærk solskin og tørrer efter regn. De bruger de bedste materialer, der fås i den sidste del af krigen eller lige efter i 1945.

1948 Itkin kataloget

1950 Itkin kataloget i samarbejde med F.D.B.

40-års jubilæet for Itkin i 1951 Landemærket 9

Som ved forrige jubilæum nævnes sikkerheden også her idet, man har udviklet “sikre og giftfrie Itplas vulster”, som børnene kunne bide i uden skader på barn eller vogn.

1957 Itkin kataloget med billede af den store nye fabrik på Amager

1958 og 1959 Itkin kataloget

En annonce fra 50-års jubileæet for Itkin, hvor også konkurrenterne er med i 1961

Barnevognsfabrikker-01
Fra telefonbogen 1961. Fået af Leif Zeigler

 

I 50-års jubilæumsåret 1961 har Leo Gulmark fra Facebookgruppen Gamle København arbejdet for Itkin og skrevet :

 

Jeg havde en ansættelse hos Itkin i 1961 så jeg har fulgt mærket på afstand. Iøvrigt var udførelsen af vogne udført af Sadelmagere/polstrer, Karetmagere, Smede, Vognmalere som var det kareter!

 

Det sidste katalog jeg fandt på det kgl. bibliotek viser en kollektion, der skal få os til at tænke Itkin mærket i brug i hele verden i 1966

 

Det sidste katalog fra Itkin viser flotte vogne i omgivelser fra hele verden sidst i 1960-erne. Derefter er børneårgangene gået ned og der er ikke brug for så mange barnevogne og fabrikken på Amager Strand må være lukket.

Udtryk

“Fadding” blev brugt i mange år for hvad vi i dag kalder barnevognskassen. Dette udtryk jeg jeg set brugt i flere af de andre firmaer, måske mest fra Jylland. I halvtredserne stod der karosseri om kassen, som var af træ, peddirør, søgræs og senere metal og stof eller voksdug.

“Tarvelig” et udtryk som jeg har set blive brugt om “enkel” eller “billig” model.

Polstret vulst. Polstret kant rundt om kassen. Peddirør, søgræs har været brugt i de gamle flettede modeller. Celloid eller porcelænshåndtag fra tiden før plastik.

“Sprøjler” er de stivere, som sidder i kaleschen, så den kan lukkes op og ned.

 

Der er mange billeder i artiklen, men min hensigt er at vise katalogerne så fyldelstgørende som muligt over hele tidsperioden.

 

19 thoughts on “Itkin

 1. Hej
  Lige en lille kommentar
  Arbejder faktisk i de gamle bygninger, hvor produktion af Itkin barnevogne, vi har bla. Fundet et pr gamle fotos og reklameskilte.
  Mvh
  Kim Petersen

  Liked by 1 person

   1. Vi, Uni-Safe AS købte Itkin fabrikken af familien i 1977 og holder fortsat til her på Amager Strandvej 124. Bygningen er ved at være en at de sidste aktive virksomheder og vil i nær fremtid også overgå til et boligprojekt. Som Kim Petersen skriver har vi fundet et par ældre billeder og reklamer fra Itkin tiden. Vi er meget interesseret at se billeder eller modtage anden information om tiden under Itkin.

    Like

   2. Tak for din kommentar Johnny. Alt hvad jeg ved om kataloger har jeg fundet på Det Kgl. Biblioteks Småtrykssamling. Lidt hjælp har jeg også fået fra meget dygtige folk på Facebookgruppen “Gamle København”, som har sendt mig et scannet foto fra en telefonbog med Itkin oplysninger.

    Like

   1. Som jeg skriver i min blog har jeg alle dage elsket de fine gamle modeller af barnevogne uanset, hvilket firma de kom fra. Først de senere år er jeg begyndt at interessere mig for de forskellige firmaer og modeller og har søgt på arkiver. Det har også historisk interesse at en mand som Itkin kom her til og skabte et så fint firma. Var det svar nok?

    Like

   2. Min egen interesse skyldes, at min farmor tror at han kunne være hendes far. Hun blev født i 1927, og hendes mor var ansat på fabrikken. Hun siger selv, at hun kan huske at han forkælede hende meget, og at hun altid har troet at det var ham. Så jeg prøver bare på at finde ud af, hvem han var 😊

    Like

   3. Åh hvor skønt. Jeg ved ikke mere end jeg har skrevet i artiklen og vidste ikke om du var en, der var ansat der hvor fabrikken lå/ ligger. Nogen derfra har jo skrevet men aldrig givet mere lyd fra sig. Min mand er slægtsforsker og måske kan jan hjælpe dig. (Gratis). Min mail er mariaholm51@gmail.com hvis du vil sende nogle navne/ fødselsdage steder. Så kunne han nok finde ud af noget

    Like

 2. Spændende læsning. Min far Wilhelm Svendsen var ansat hos Itkin fra 1937 til 1968.
  Han var adm. direktør under krigen, hvor Itkin familien måtte flygte til USA. Han fortsatte arbejdet som kontorchef efter krigen. Han afviklede og lukkede fabrikken i 1968. I 1966 fik min kone og jeg en datter. Vi fik en ny barnevogn
  “Kronborg” opkaldt efter min arbejdsplads. Infanteriskolen på Kronborg.

  Liked by 1 person

  1. Tusind tak for din meddelse. Jeg går tit forbi fabrikken på Amager Strand, men desværre står den nok ikke meget længere. Hvis du skulle have billeder fra din fars tid på Itkin eller af barnevogne

   Like

 3. Hej, jeg havde den skønneste barnevogn til alle mine 3 unger.en smuk grøn itkin med krone på siden og skotskternet mellemstykke. Den blev købt i 1975. Findes der ingen kataloger fra den kollektion?

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s