Vinde, Vinde Nøglegarn

Herlev Torv
Bygaden, hvor også Vinde Vinde Nøglegarn lå.

Vores første bil var en lille Renault som den mørke på billedet.

På Bygaden i Herlev lå en forretning af det navn. På en gammel opskrift, jeg selv har købt der engang i begyndelsen af 1960-erne står navnet trykt og at det er en blandt tre filialer i Husum, på Istedgade og så i Herlev min barndomsby.

Apoteket og Nøglegarn
Garnforretningen skimtes til højre for apoteket

 

 

 

I slut halvtredserne så jeg engang deres udstillingsvindue med vinterklædte Rosenbuddukker i snelandskab.

Det var det smukkeste, jeg endnu havde set i mit liv.

Jeg havde ikke en sådan Rosenbuddukke, som var engelsk og lignede en rigtig baby i miniformat. Men jeg anskaffede mig to i 9-10 års alderen, som jeg stadig har.

 Billedet med cirklen foran dukkerne er venligst udlånt af Jette Christensen

Jeg var dybt betaget af netop det vindue en gang mellem 1956-59. Men jeg fik først dukkerne senere, men aldrig tøjet, som var strikket. Men jeg strikkede selv noget ubehjælpeligt noget, der stumpede, jeg ikke kunne vente til det blev færdigt. Skulle nogen ønske at vide mere om disse særlige dukker vil jeg henvise til siden Rosebud-Dukker.

IMG_1724.JPG

Senere i min ungdom har jeg købt garn der i forretningen og har strikket to sweatre, som jeg var tilfreds med. Huen, som jeg endnu har opskriften til, så så smart ud på billedet, men de gange jeg har forsøgt mig, er det mislykkes for mig.

Marias 1968 Sweater

 

Herlev facebookgruppen har ikke kunnet bidrage med mere viden om butikken, bortset fra en, hvis mor strikkede modeler til dem.

Jeg lærte at sy og strikke mest hos min nabo fru Eskær. De boede i sommerhalvåret ved siden af os i deres havehus med udedas og uden indlagt vand. Vi nød når fru Eskær sås i sidevognen op ad deres havegang. Ellers var Eskær der så snart han kunne lave noget i sin have, men tog hjem til Brønshøj om aftenen i sin Nimbus.

 

Fru Eskær var tidligere dameskrædderinde og hjalp mig derfor, når jeg i teenagealderen kom med en tegning af noget, jeg gerne ville sy. Jeg fandt stoffet og hun tegnede et mønster, som hun lærte mig at sætte på stoffet og dernæst sy stoffet.

Torben og jeg på Agerledet i 1966
Torben og jeg i haven i barndomshjemmet i 1966. Kjolen er en af dem, jeg syede hos fru. Eskær efter tegning

Inden den tid var det mest korstingsbroderi, jeg lærte hos hende. Jeg tror at min mor og mormor lærte mig at strikke, men det blev aldrig til indviklede mønstre.

Broderi
et lille broderi fra den tid hos min nabo

6 thoughts on “Vinde, Vinde Nøglegarn

 1. Har også købt garn i Vinde nøglegarn, boede ikke så langt fra butikken. Jeg husker også jeg strikkede tøj til mine Rosenbud dukker. Som 13årig havde jeg købt garn til at hækle en kjole, lidt for stort et projekt som aldrig blev færdig.

  Liked by 1 person

  1. Hvor sjovt Nina! jeg har aldrig prøvet at følge en strikkeopskrift til dukkerne, men strikkede ud af hovedet. Det sæt mine dukker har på har jeg fået lavet af Jette, der har siden om Rosenbuddukkerne

   Like

 2. Fru Madsen der boede på Gåseholmvej, arbejdede i “Nøglegarn”. Hun var en blond, køn dame, og mor til min nu afdøde kollega på Herlev bibliotek – Hanny .
  Inden fru Madsen fik job i garnbutikken, arbejdede hun i legetøjsbutikken som var nabo til apoteket og genbo til HB lige overfor på torvet.

  Liked by 1 person

  1. Tusind tak for oplysningerne. Jeg har så gode minder fra den garnforretning. De første ting jeg strikkede var med garn derfra. Desværre husker jeg ikke personalet. Jeg husker ægteparret der havde legetøjsforretningen. De gik altid med hinanden i hånden, når de gik tur tæt på mit barndomshjem

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s