I 1949 fik min mor Ruth en indbunden opskiftsbog i fødselsdagsgave af sin storesøster Ermegaard ( kaldet Lis af sin mand) og hendes mand L.P. Den stod altid på en hylde over min mors komfur i Herlev og da det var et kært eje og fuld af minder fra barndommen, blev den naturligvis taget med, da boet skulle tømmes i slutningen af 2008.
Som kuriosum så kunne min oldemor fra Nyboder og min oldemor fra Falster ikke forstå hinandens sprog
Den er fyldt af håndskrevne opskrifter, men også indklistrede sider fra ugeblade og fra folk, der har givet opskrifter til min mor. Denne artikel handler om de opskrifter, der stammer fra min mors barndomshjem i Holbæk eller fra hendes farmor på Falster og nogle få andre, der har betydning for mig.
Der er også noget fra min mors engelske veninde Josie og min bror Torbens penneveninde gennem 52 år. Typiske engelske kager, som kan være svære at lave, da der er andre måleenheder.

Der er også enkelte specielle ting fra hendes tid på apotekerne i Holbæk, i Sydhavnen i det sidste krigår. Det drejer sig om Pickles og nogle opskrifter på forskellige slags drinks til selskabelighed. Som kuriosum er der “Krigens godter”, som ingen idag sikkert ville finde særlig lækre.

I 1970 som 19 årig begyndte jeg at samle opskrifter, fint skrevet i hånden efter noget, jeg må have fundet i ugeblade, måske Mad & Vin,som kom frem dengang. Jeg var på evig slankekur, så jeg har nydt at skrive om smør og sukker mm.

Det meste i bogen, har jeg aldrig lavet, men et par ting har haft stor betyding for mig:

Min mors Præstegårdskage, som aldrig slår fejl og som er let. Jeg er ikke sikker på oprindelsen, men jeg forbinder den med min barndoms lørdage. Vi gik i skole om lørdagen helt til gymnasiet. Måske sluttede det i 3. G. Da kunne det hænde, at der duftede af æbler og kanel, når vi kom hjem fra skole!


Den anden vigtige opskrift er Sirupslagkagen, som må være fra min mormor og oldemor i Nyboder. Den er også ret nem, men man skal være meget opmærksom på at det er natron og ikke bagepulver, man kommer i og at det skal fordeles i al melet. Ellers kommer der en stor bobbel i den ene side af formen og total flad i den anden side. Den skal trække i tre dage med cremen og bliver bedre og bedre med tiden, modsat mange andre kager.

Cremebollerne er noget jeg af og til vender tilbage til og husker med glæde fra barndommen.

Jeg mindes min mor ved at tænke på de opskrifter, se hendes håndskrift og tilføjelser. Desuden har jeg hendes lerbagefad, stopur fra midt havtredserne og bagevægten, der vejer meget nøjagtigt og et glasmålebæger, der minder mig om en ting fra de gamle apoteker.
Der er også en masse sylteopskrifter. Jeg husker, at hun syltede meget, og at vi havde solbær og stikkelsbær og æbler i haven. Det var et stort arbejde, og hun var meget omhyggelig med hygejnen. Der kom aldrig mug på. Jeg kommer ikke til at sylte, jeg har ikke rutinen i det.
Præstegårdskagen:
190 g smør og 125 g sukker piskes skummende
2 æg tilsættes, 200 g mel +2 tsk bagepulver blandes forsigtigt i med
3/4 dl mælk
ca 2 store eller 3 mindre æbler lægges over dejen i tynde skiver og kanel og sucker strøs over
35 min i 200 grader varm ovn
Sirupskagen:
250 g mel
250 g sirup + to spsk sukker
2 æg
5 spsk mælk
2 strøgne tsk. natron, som fordeles nøje i melet
Sirup lunkes, to æg piskes med mælk og sukker. Melet (sies) i til sidst. Fyldes i 3 lagkageforme, som er smurt og pudret med mel.
Bages i 10-12 min. tages ud og står til næste dag
Lægges sammen med kagecreme og står i tre dage pakket fast i køkkenfilm og stilles koldt
Cremen : 100 g flødeost og 140 g Kærgården eller lignende, 2 dl flormelis, to tsk vanilje
Hej Marie
Spændende med så gamle opskrifter.
Mon du kan renskrive opskriften på præstegårdskagen og sirupslagkagen, da jeg ikke kan læse den.
Glæder mig over dine indlæg og det udtryk, som kommer så tydeligt frem.
Fandt du din lille hue?
Kærlig hilsen Elli
Fra: Barn&Mor [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 26. april 2016 21:26 Til: brandt3@mail.tele.dk Emne: [Nyt indlæg] Opskrifter fra slægten
mariaholm posted: ” I 1949 fik min mor Ruth en indbunden opskiftsbog i fødselsdagsgave af sin storesøster Ermegaard ( kaldet Lis af sin mand) og hendes mand L.P. Den stod altid på en hylde over min mors komfur i Herlev og da det var et kært “
LikeLike
Jo det skal jeg få renskrevet til dig og evt andre interesserede. Tænk jeg fandt skam huen længe efter hjemkomsten. Var lagt i en pose med babytøj
LikeLike
Minder mig om min mor og far og en dejlig barndom i 50 erne
LikeLiked by 1 person
Ja Mette de ting, vi håndgribeligt har tilbage er vigtige for at støtte hukommelsen og er med til at finde noget at være taknemmelig over. Opskrifterne er lette st overføre til næste generation også
LikeLike