Opskrifter fra slægten

 

 

 

 

I 1949 fik min mor Ruth en indbunden opskiftsbog i fødselsdagsgave af sin storesøster Ermegaard ( kaldet Lis af sin mand) og hendes mand L.P. Den stod altid på en hylde over min mors komfur i Herlev og da det var et kært eje og fuld af minder fra barndommen, blev den naturligvis taget med, da boet skulle tømmes i slutningen af 2008.

Som kuriosum så kunne min oldemor fra Nyboder og min oldemor fra Falster ikke forstå hinandens sprog

 

Den er fyldt af håndskrevne opskrifter, men også indklistrede sider fra ugeblade og fra folk, der har givet opskrifter til min mor. Denne artikel handler om de opskrifter, der stammer fra min mors barndomshjem i Holbæk eller fra hendes farmor på Falster og nogle få andre, der har betydning for mig.

 

Der er også noget fra min mors engelske veninde Josie og min bror Torbens penneveninde gennem 52 år. Typiske engelske kager, som kan være svære at lave, da der er andre måleenheder.

 

opskrift på Pickles fra krigen
opskrift på Pickles fra krigen

 

Der er også enkelte specielle ting fra hendes tid på apotekerne i Holbæk, i Sydhavnen i det sidste krigår. Det drejer sig om Pickles og nogle opskrifter på forskellige slags drinks til selskabelighed. Som kuriosum er der “Krigens godter”, som ingen idag sikkert ville finde særlig lækre.

Krigens Godter
Krigens Godter

I 1970 som 19 årig begyndte jeg at samle opskrifter, fint skrevet i hånden efter noget, jeg må have fundet i ugeblade, måske Mad & Vin,som kom frem dengang. Jeg var på evig slankekur, så jeg har nydt at skrive om smør og sukker mm.

 

fra min første samling opskrifter 1970
fra min første samling opskrifter 1970

Det meste  i bogen, har jeg aldrig lavet, men et par ting har haft stor betyding for mig:

Præstegårdskagen
Præstegårdskagen

Min mors Præstegårdskage, som aldrig slår fejl og som er let. Jeg er ikke sikker på oprindelsen, men jeg forbinder den med min barndoms lørdage. Vi gik i skole om lørdagen helt til gymnasiet. Måske sluttede det i 3. G. Da kunne det hænde, at der duftede af æbler og kanel, når vi kom hjem fra skole!

Præstegårdskage nederst til højre
Præstegårdskage nederst til højre

 

 

Sirupskagen bagt i de originale kageforme fra barndommen, der er lidt forskellige i størrelsen
Sirupskagen bagt i de originale kageforme fra barndommen, der er lidt forskellige i størrelsen

Den anden vigtige opskrift er Sirupslagkagen, som må være fra min mormor og oldemor i Nyboder. Den er også ret nem, men man skal være meget opmærksom på at det er natron og ikke bagepulver, man kommer i og at det skal fordeles i al melet. Ellers kommer der en stor bobbel i den ene side af formen og total flad i den anden side. Den skal trække i tre dage med cremen og bliver bedre og bedre med tiden, modsat mange andre kager.

Sirupskage fra Nyboder min mormors mor Laura
Sirupskage fra Nyboder min mormors mor Laura

Cremebollerne er noget jeg af og til vender tilbage til og husker med glæde fra barndommen.

Creme boller
Creme boller til højre, Til venstre lette opskrifter fra fritidsklubben på Tvedvangen

Jeg mindes min mor ved at tænke på de opskrifter, se hendes håndskrift og tilføjelser. Desuden har jeg hendes lerbagefad, stopur fra midt havtredserne og bagevægten, der vejer meget nøjagtigt og et glasmålebæger, der minder mig om en ting fra de gamle apoteker.

 

 

Der er også en masse sylteopskrifter. Jeg husker, at hun syltede meget, og at vi havde solbær og stikkelsbær og æbler i haven. Det var et stort arbejde, og hun var meget omhyggelig med hygejnen. Der kom aldrig mug på. Jeg kommer ikke til at sylte, jeg har ikke rutinen i det.


Præstegårdskagen:

190 g smør og 125 g sukker piskes skummende

2 æg tilsættes, 200 g mel +2 tsk bagepulver blandes forsigtigt i med

3/4 dl mælk

ca 2 store eller 3 mindre æbler lægges over dejen i tynde skiver og kanel og sucker strøs over

35 min i 200 grader varm ovn

Sirupskagen:

250 g mel

250 g sirup + to spsk sukker

2 æg

5 spsk mælk

2 strøgne tsk. natron, som fordeles nøje i melet

Sirup lunkes, to æg piskes med mælk og sukker. Melet (sies) i til sidst. Fyldes i 3 lagkageforme, som er smurt og pudret med mel.

Bages i 10-12 min. tages ud og står til næste dag

Lægges sammen med kagecreme og står i tre dage pakket fast i køkkenfilm og stilles koldt

Cremen : 100 g flødeost og 140 g Kærgården eller lignende, 2 dl flormelis, to tsk vanilje

 

4 thoughts on “Opskrifter fra slægten

 1. Hej Marie

  Spændende med så gamle opskrifter.

  Mon du kan renskrive opskriften på præstegårdskagen og sirupslagkagen, da jeg ikke kan læse den.

  Glæder mig over dine indlæg og det udtryk, som kommer så tydeligt frem.

  Fandt du din lille hue?

  Kærlig hilsen Elli

  Fra: Barn&Mor [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 26. april 2016 21:26 Til: brandt3@mail.tele.dk Emne: [Nyt indlæg] Opskrifter fra slægten

  mariaholm posted: ” I 1949 fik min mor Ruth en indbunden opskiftsbog i fødselsdagsgave af sin storesøster Ermegaard ( kaldet Lis af sin mand) og hendes mand L.P. Den stod altid på en hylde over min mors komfur i Herlev og da det var et kært “

  Like

  1. Ja Mette de ting, vi håndgribeligt har tilbage er vigtige for at støtte hukommelsen og er med til at finde noget at være taknemmelig over. Opskrifterne er lette st overføre til næste generation også

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s