Barnevogne fra en svunden tid

 

 

Jeg har så længe jeg kan mindes set på min mors og mostres barnevogn fra billeder fra deres barndom i tyverne i Holbæk. Den har helt sikkert været ældre og arvet, da der ikke i den voksende familie var råd til flot nyt legetøj. Det blev endda sådan at jeg arvede den, da min mormor flyttede til Bagsværd som enke i 1958. Jeg havde meget blandede følelser for den. Jeg havde “altid” ønsket mig en tidsvarende dukkevogn, men min far lavede ting selv og der blev ikke købt ret meget færdigt legetøj til os heller. Min yngre kusine havde en 1930-er model, som også var meget gammeldags og vi byttede, fordi den var en anelse mere “moderne” end min. Jeg fortrød inderligt og forstår ikke i dag, hvorfor vores familier ikke hjalp os at bytte om igen.

 

Min mors familie med børnenes dukkevogn foran sig ved deres hus i Holbæk sidst i tyverne

Trangen til babyer, barnevogne, dukkevogne var grundlagt og jeg kan fint blive ved at beskæftige mig med emnet. I min forrige artikel om dukke- og barnevogne dækker jeg tiden fra 1940-erne til 1960-erne. I denne går jeg et skridt tilbage uden dog at kunne gå i detaljer. Jeg genkender det tidstypiske fra slut 1890-erne til 1930-erne. Vognene er blevet lavet af karet- og kurvemagere og andre enkeltstående håndværkere.  Der har  været få fabrikker dengang også.

Billederne er dels fra mine egne arvede album og fra facebook venner, der har udlånt mig deres gamle billeder. Dette med pigen er fra Sundby Lokalhistoriske Forening

Dukkevogn fra Sundby arkivet-1
Billedet er fra Sundby Lokalhistoriske Arkiv/Flemming Clarkfeldt. Ca 1920

Katalog billederne har jeg scannet på Odder arkiv og de er fra det ældste danske barnevognsfirma P.M.Knudsen, som også leverede til hoffet.

De første barnevogne tog model efter hestedrochen, barnevognene havde hjul, der var høje og stive. Vognene har været smukke, men sikkert farlige og lette at falde ud af eller at vælte med. I tyverne kom der fokus på, at børn havde godt af, at være ude i al slags vejr.

This slideshow requires JavaScript.

 

De to slideshows kan stoppes undervejs vej at trykke i midten på de to streger

Min morbror William mistede noget af en lillefinger, da han i 1926 sad i sin klapvogn. Min mormor var taget til København, hvor hendes far lå for døden og så oplevede hun sådan en sorg oveni.

Min slægtning Ejner i kurvevogn, reklameskilt,Lille Ruth i kurvevogn og min mor Ruth i kurvevogn i tyverne

 

I tyverne og tredverne blev vognene lave og matchede mødrenes lavtaljede kjoler og klokkehatte.

Min veninde Dorthe Lohmanns billede til højre og kataloget fra samme år

 

Forfatterinden Gurli Schade gik i 1936 fra København til Skagen med sin 14 mdr. gamle søn Virtus i en PMK barnevogn i al slags vejr uden at den tog det mindste skade.

DSC_0148-1 PMK 1937 Virtus

This slideshow requires JavaScript.

Under og efter anden verdenskrig blev barnevognene højere igen og begyndte at tage model efter biler. Under krigen måtte man ty til trækalecher, da der var stor materialemangel.

IMG_6428- Trækalecher
Odder barnevogne med trækalecher fra krigens tid

 

BarnevogneFoto Svend Gjørling Øster Søgade
Foto Svend Gjørling Østersøgade ved Dosseringen starten af halvtredserne

For at skaffe materialer også efter krigen slog de fem største barnevognsfabrikker sig sammen : Odder, Brønd, Itkin-Skandinavisk barnevognsfabrik, Globus og P.M. Knudsens eftf. Jeg er i tvivl om Scandia og Skandinavisk barnevognsfabrik har med hinanden at gøre.

Der findes meget lidt tekst om de danske barnevognsfabrikkers historie. Noget af ovenstående er inspireret fra en tekst til en udstilling om børn i 150 år i Middelfart i 1998. “Sådan går dagen for lille Lise … og Oskar”. (Forfatterene er Ning de Coninck-Smith, Hans Christian Jensen, Signe Mellemgaard, Gertrud Øllgaard).

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s