Yndlingsfoto fra barndommen

Jeg har altid elsket gamle sort/hvide fotos. Der hang en del på min mormors væg i Bagsværd og heldigvis har jeg arvet dem. Jeg er ikke sikker på at andre i familien er lige interesserede. Min mormor Asta havde en sød lillebror, som jeg aldrig har mødt. selvom han levede til engang i 1970-erne.

Det viste sig at han havde svigtet familien ved som ung at have lånt penge og aldrig leveret tilbage. Desuden lavede han et nummer med min oldemor. Han fik hende ud af en begravelseskasse, så da hun døde blev det til en kæmpe regning for min mormor og morfar. Som barn vidste jeg ikke noget om alt det, og ubevidst har jeg tænkt, at det var mærkeligt, at hun havde en usynlig lillebror, der var så kær.

Svend og Asta

Deres far havde en eskapade med en anden dame og forsvandt i nogle år af børnenes liv. Det har gjort sit til Svends  karaktertræk. Ikke desto mindre fik han succes som ostegrosserer og en vis forsoning med minmormor har der været.

s2
Lille Svend ca 1904

Min moster Eva havde fire drenge og deres børnebilleder hang hos min mormor. De så så sjove og søde ud i hjemmesyede ternede dragter og skævt klippet hår. Deres far var plastikfabrikant og det meste af indtægten gik til indkøb af nye maskiner. Han var blandt de første herhjemme, der lavede plastikting efter krigen. Fabrikken findes stadig og køres videre af de tre af sønnerne nu i Tjekkiet. Vi var nok lidt stolte af at have en fabrikant i familien. Onkel Hans var meget optaget af fabrikken og det store nummer var, at når der var familiekomsammen, så han havde han helt sikkert glemt at sætte film i kameraet.

De billeder af drengene fra de tidlige halvtredsere har været med til at give mig ønsket om at få fire børn, hvilket jeg så fik. Den fjerde var ikke født på den tid.

Fascinationen af babyer kommer også for en stor del fra de billeder. Min mormor med sin førstefødte på armen i 1921 på sin fødselsdag i maj og Evas dåbsdag er et af mine absolut yndlingsbilleder.

Min mormor Asta med Eva
Min mormor Asta med Eva maj 1921

Desuden billedet af min mormor som lille. Dejligt at de fik taget det trods meget lidt materielt at leve af. Asta har været 1 1/2-2 år og hendes far og mor havde lige mistet tvillinger samtidigt. Min oldemor havde mange “små “jobs med rengøring og madlavning. Hun gjorde rent i et atelier på Købmagergade og nogle af billederne er derfra. Har kigget meget som lille på de stramme støvler, Asta har på og øjnene, der stirrer ind i kameraet.

b39-3

Da jeg i meget høj grad savnede små søskende i min barndom, har jeg brugt megen tid på at kigge på vores egne babybilleder. Nogle var taget af en professionel fotograf, som min far kendte. Hun var på besøg i vores hjem, da vi var 6 mdr. og da vi blev et år og på første skoledag.

Billeder fra Tøjmestervej på Bispebjerg

 

Min mor Ruth og moster Evas dansebilleder fra først i 1930-erne hører også til favoritterne. De to var meget dygtige på deres danseskole.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s