Tegninger fra min barndom i 1950-erne

Jeg brugte meget tid på at tegne fra ca fire års alderen og frem til ca femten år, hvor det var mode der blev tegnet. Babyer og barnevogne var en drøm for mig, hvilket jeg heldigvis kan dokumentere, da de motiver er med over de fleste år. Jeg var tvilling men ville så gerne have haft små søskende.

De første tegninger

Jeg hed Inge Maria, blev kaldt Inge, indtil jeg som 15 årig bestemte mig for at hedde Maria

Børn der leger ved vores hus eller andre huse går også igen ligesom julen har spillet en stor rolle med masser af nissemotiver og leg i sneen. Påskeæg og kyllinger i påsken. Dem kunne jeg dog ikke finde, selvom de står lyslevende for mig.

Sidst i halvtredserne blev jeg opmærksom på ballet. Vi må have været til til en søndagsforestilling på det Kgl. Teater, for da begynder drømmen om ballet at trænge sig på. Jeg vidste, det var umuligt at komme til det, men jeg prøvede da at tegne balletdansere. Herlev var ikke et sted, hvor man gik til ballet og helt ubevidst bad jeg ikke om noget, der kostede penge.

Da vi endelig fik fjernsyn omkring 1961-62 fik jeg mulighed for at se lidt ballet. Dog var sorgen stor over at blive jaget i seng efter en halv time. Det samme gjaldt med operetter eller TV teater. Det lagde grunden til en stor afstandstagen til TV og jeg har aldrig brugt tid på det heller, da jeg kunne gøre, som jeg ville. Jeg er sikker på at min far ville have stuen for sig selv om aftenen og det er vel også sundt for børn at komme tidligt i seng. Men oplevelsen af at aldrig måtte se en forestilling til ende var svær at bære.

I slutningen af halvtredserne og i begyndelsen af tresserne har jeg lavet kalendre med motiver fra hver måned. Min mor har hjulpet med at sætte datoer på.

Kalenderblade i lidt vilkårlig rækkefølge

This slideshow requires JavaScript.

De sidste år var det tøjmode der optog mig og at lave selvportrætter. Det er dog mest de tidlige tegninger, jeg vil gengive her.

De mange tegninger i lyseblåt karton er kartotekskort fra min fars arbejde på radiofabrikken M.E.C. På nogle af dem ses navnene på de firmaer de handlede med. De tegninger, der er meget gullige er fra store tegnebøger i meget groft papir. Det minder om standarden på papir, jeg har set på rejser i de tidligere Soviet Unionen i 1990-erne. Vi havde ikke fint papir at tegne på. En kuvert er lavet fra min mormors indkøbslister i Holbæk, som hun rejste fra i 1959.

2 thoughts on “Tegninger fra min barndom i 1950-erne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s